Flytt av lekstugan

För att ge plats åt växthuset, som i och för sig redan står där, och uthuset behövde i flytta på lekstugan. 
Den borde väl flyttas hur som helst då den stod lite långt bort från huset, så vi hade väl pratat om det tidigare. Men nu blev det av! 
 
Enkelt. Skitenkelt till och med. Om man har en traktor. 
Vi har ju Bosse, som har en traktor.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Växthuset

Vi flyttade till vårt nuvarande boende julen 2005. Sonen kom till världen i mars 2006.
Sommaren 2006 och 2007 var jag föräldraledig och mådde toppenbra! Ja, det gjorde vi ju båda, alla tre förresten och gör än idag.
Men dessa somrar, det var ju då vi upptäckte att vårt ”drömhus” borde ha ett uthus, ett ”fuse” och ett lite mer uterum än vad altanen kunde erbjuda. Vi hade en stooor gräsmatta, lätt att klippa då inget var i vägen, men inga hobby- eller umgängesytor.

Vi vill ha ett växthus. Det klart att vi ska köpa ett växthus! Överens! Ett växthus ska vi ha!
Men inte just nu.
Sen gick tiden fort… Helt plötsligt var det år 2013...
I år vart det av! ”Mitt växthus” är nu uppsatt!

Vad kostar ett växthus? Vart handlar man? Bygger man själv? Vad bör man leja till? Underhållsfritt? Vad ska vi ha det till egentligen…

Hmmm… Det ska vara mer uterum och mindre växthus, men ändå både och. Jag bestämmer att det måste få kosta lite mer än ursprungsplanen från 2006 för att kunna vara just både och.
Så underhållsfritt det går ska det vara. Vi ska inte skrapa och måla karmarna om några år.
Det ska vara någorlunda enkelt att sätta upp. Ska det nu vara både växthus och uterum måste det få vara minst 12 kvm, kanske mer, och då har jag kanske inte råd att leja till all montering.
Grunden? Jag vill absolut att växthuset ska stå på en mur. Vet inte varför, jag vill bara det… Nej, vi ska inte mura själva, det är för dyrt för att misslyckas, vi ska leja för det. Kostar...

Måste jag kunna nåt själv för att beställa ett växthus? Google.com. Där finns svar på allt. Allt!
Sen vet ju leverantörerna en hel del. Jättemycket faktiskt. Dom som blev lejda för att gräva kan en massa också.

Efter en hel del googlande på växthus i olika prisklasser valde jag Willab Garden. Rejäla växthus med aluminiumstomme. Det fanns två olika varianter på mur att välja mellan.Trästommen från Burträsk gick bort pga av underhåll, montering och pris. Enklare varianter fanns också, som var mer prisvänliga, men jag ville att det skulle kännas rejält – för mig. Willab it is!

Det blev den något dyrare varianten med mur, ”Gothic”, då jag inbillar mig att den (som har mer alustommar) orkar med snötyngden bättre. Jo, skotta dess tak ska vi, men ibland kommer ju snön när man inte är hemma så det gäller att planera.

Hur stort? Det är lika med: Vad får det kosta…? Suck… Dyrt blev det. Innan jag hade velat klart blev det 16,4 kvm. Då jag vet att du som läser det här också kan googla så spar jag tid åt Dig och berättar att ett 16,4 kvm Gothic kostar 33 900 kr. Plus lackering, plus dubbeldörr, plus hyllor, plus att jag valt att leja för själva grunden och muren.

Grunden blev helisolerad på ca 20 kvm och 10 cm tjock frigolit, ett ca 10 cm granuleringslager och en gjuten platta på ytterligare ca 10 cm.
Jag ville också ha sommarvatten, sommaravlopp, el (lampor och kylskåp) och bredband. Sambon önskade och beställde golvvärme som nu finns ingjuten i plattan.
Tack ATG för spelformen V75 och kuskarna Adielsson, Uhrberg m.fl för snygga styrningar som gjorde det enklare för mig att välja storlek!

Ett växthus på 16 kvm förväntas ha en uteplats. Det kommer nästa sommar. Då är DU välkommen att gräva, flytta stenar, platta till, skruva växtlådor och gräva buskar…:)

Här är resan i bild.
Det gick verkligen över förväntan! Som att bygga ett Lego, fast för vuxna. Monteringsanvisningen var helt ok.
I tid? Knappa två veckor – ej effektiv tid räknat. Vi hann annat också:)