Valborgs med brasa

Mulen trist dag med inslag av snö. Såklart. Det är ju fortfarande april... 
 
Knallade ner till Centrumhuset efter maten och tittade på brasan. Sonen hittade en kamrat som han lekte med en stund medan jag och sambon värmde oss inomhus och lyssnade på blues. Inte riktigt min musik, men okej då :)
 
Lenny lämmel hälsade, såklart, också på :) 
 
 
Man måste le när man ser vad som eldas... Man har liksom inte kommit till att ta ris och löv från gårdarna ännu här. Det är några veckor bort. Men en del brännbart hittar man, stolar tex. 
 
Trevlig Valborgs Lenny! 

Björklöven vs Skellefteå AIK.

Hockeystäderna som alltid (alltid!) har älskat att hata varandra. 
 
Det finns troligtvis många historier att berätta, jag själv har bara bevittnat spektaklet på håll. Sten och George var världsmästare på "Krossa Löven". Man slogs inte, ja, kanske någon gång, men det var mer ett ordkrig som var överenskommet supportrarna emellan att det skulle finnas.
Men faktum är att uttrycket "Krossa Löven" passar in exakt överallt om du som Skelleftebo har lust att bara påtala din överlägsenhet, din glans, oavsett om du är på hockey och ser SAIK spela mot Rögle, är på torget och firar att SAIK tog SM-guld mot Färjestad eller helt enkelt bara vann utlottningen av grillen på jobbet. Krossa Löven, jag vann! 
Japp, så är det. 
 
I afton kröp jag ner i utomhusbadet bredvid lägenheten här i Hemavan. Mulet, blåsigt, snöblandat regn. Ingen såg mig. Jag var helt själv.
På vägen nedanför kommer en pojke och går. Blå jacka och en vit mössa med ett stort grönt märke på. Stor som vår E, dvs ca 8-9 år. Han kom helt själv. Skulle nog gå från kvarteret nedanför och hem till sig. Eller tvärt om. 
Han såg inte mig. 
 
När han passerar gör han några konstiga knyck men huvudet upp mot vår lägenhet. Spottar han? Eller vad gör han? Han har ju ingen med sig han kan impa på.
I nästa steg ser det ut som han sparkar. Leker han Ninjago? Eller sparkar han och siktar mot oss? Han har fortfarande ingen att impa på.
Sen tar han av sig ena handsken och då är det tydligt: han gör fingret mot oss! 
Varför då tro?
Jo, vi har en SAIK-flagga på fasaden. 
Det stora gröna märket på hans mössa var ett Lövenmärke!
 
Man kan undra hur en ganska liten pojke tänker om han gör såhär när han är själv. Hur gör han då när han har någon med sig? 
Jag hoppas verkligen att han vill bli hockeyspelare när han blir stor - så vi slipper se honom på läktaren :)
 
Bilden på Lövenmärket togs vid ett helt annat tillfälle och har inget med pojken att göra. 
 
 
 
 

Gårdagens pyssel klart

Jag sålde min stuga i somras.
Bland det som kom med hem var mina två "Vittra". Två fula gummor gjorda i ull som morgonsolen har blekt under alla år dom har bott i Brattliden. Ni vet - skogsvittra, som bor i skogen nära din gård eller kanske till och med i ditt uthus. wikipedia.se vet mer om Vittra.
Nu står mina Vittra i växthuset. Jo, dom kommer att blekas ännu mer, men ull går ju att färga om :) 
 
Jag tänkte göra en liten berättelse, kanske en saga, om mina Vittra. Att dom bor på vår gård och har gjort så i flera hundra år före oss. Ville krydda min min berättelse med lite rekvisita.
 
Exakt vart på gården bor dom? 
Jo, dom bor bakom dessa tre dörrar. En dörr ska fästas på grillkåtan, en dörr på den stora stenen vid växthuset och den tredje vet jag inte säkert. Vi får se. Kanske behöver dom en trappa också :) Jag är ju liksom på G:e nu :) 
Kul har jag haft i alla fall!